Hönsläger

loading...

Varför ska man träna höns?

Hönsen är några av våra bästa lärare. Det kan låta konstigt, men genom hönsen blir inlärningspsykologin mer tydlig. Saker som sker så långsamt att man inte tänker på dem när man tränar hund, går fort, fort, fort när man tränar en höna. På det viset kommer hönan visa dig exakt vad det är du har förstärkt (inte alltid det man själv önskade), medan hunden är betydligt mer förlåtande än så. Vi kan lova dig en vansinnigt rolig tid med hönsen och mängder av ny kunskap att ta med hem till hundträningen.
 

I Brösarp ordnar vi hönsläger för att du ska bli en bättre hundtränare, eller helt enkelt för att på ett bättre sätt förstå hur inlärningspsykologin fungerar. Hönslägret Tajming och diskriminering ingår även som en del av vår klickerinstruktörsutbildning.
I Brösarp ordnar vi hönsläger för att du ska bli en bättre hundtränare, eller helt enkelt för att på ett bättre sätt förstå hur inlärningspsykologin fungerar. Hönslägret Tajming och diskriminering ingår även som en del av vår klickerinstruktörsutbildning.

Historik

Vi som arrangerar hönslägren har gått samtliga steg av Chicken Campsför Bob Bailey, som är en av världens främsta djurtränare. Bob Bailey och hans fru Marian Breland Bailey ville sprida kunskap om hur inlärning går till. De gjorde olika experiment med olika djurarter för att se vilken art som skulle kunna tänkas fungera bäst i detta undervisande syfte. Svaret blev höns, och så föddes deras chicken camps.
 

Varför höns?

Höns har flera fördelar. De är snabba, vilket är perfekt eftersom den första hörnstenen i klickerträning är just tajming och den tränar man bäst på om det går undan. "Du får det du klickar för, inte det du avser att klicka för". Hönans beteende blir ett tydligt avslöjande för hur din tajming ser ut.

De lär sig snabbt. Jo, det är verkligen sant. De lär sig otroligt fort. De förstår vad det är som är lönsamt inom loppet av ett par klick, vilket gett upphov till regeln "En gång är ingen gång, två gånger är en trend, tre gånger är en livsstil".

De glömmer fort. Hönorna glömmer i princip lika fort som de lär sig, vilket är en fördel för oss som har lägren. På det viset kan vi använda samma höns på flera läger, och de kommer med största sannolikhet inte komma ihåg vad de gjorde förra gången.
 

Varför hos oss?

Hönsläger är något vi har en till två gånger om året. Övrig tid har hönsen ett underbart liv hemma hos oss i Huaröd, där de går runt och sprätter på cirka 2000 kvadratmeter gräs. En höna får max jobba två veckor per år, det vill säga två hönsläger.

Vi använder oss av höns som är lite lugnare och därför klarar stressen bättre. För oss är det viktigt att våra "lärare" har det toppen och de får inte enbart bli redskap för vårt lärande.

Under kursen har de så stora burar som de kan ha för att vi ska kunna fånga dem med lätthet utan att stressa dem för mycket. Varje bur har även en sittpinne, vilket uppskattas väldigt av hönsen.
 

Pris

3.500 kr inkl. moms, eller 20 klipp på Hundklippet.
 

Boende

Enkelt boende, vandrarhemsstandard, kan ordnas för 150 kr natten, bokas genom oss.

Lite finare boende finns på Hotell Continental.

Nästa hönsläger
Kursens hålls när tillräckligt många anmält intresse!
 

Anmäl dig till hönsläger!  • Gärna mobil.
  • Pga fejkade anmälningar av sk "internettroll" är nu anmälan bindande.

Läger 1: Tajming & diskriminering

På det försa lägret lär du dig att hantera hönsen på ett etiskt riktigt sätt och vi börjar jobba med din motoriska färdighet. För att du ska kunna träna hönsen är det viktigt att du först vet vad som är din roll och att du kan handskas med den.

När vi är redo att ta oss an hönsen är den första uppgiften att få till tajmingen, det vill säga att du ska klicka vid rätt ögonblick, så att hönan förstår vad det är du vill att hon ska göra.

Efter en stunds träning kommer din tajming att ha blivit avsevärt bättre och vi kan då börja arbeta med den verkliga arbetsuppgiften: att få hönan att förstå att det är lönsamt att picka på vissa saker, men inte andra, och när hönan väl är riktigt säker på vad det är hon ska picka på, så ska vi lära henne att hon absolut inte ska göra det.

Genom detta läger får du ordning på tajming, positiv förstärkning och utsläckning, och du kommer klart och tydligt verkligen se hur det fungerar i verkliga livet.
 

Läger 2: Shejping & Signaler

Nu har du förmågan att träna höns, så nu kan vi komma igång på allvar. Vi börjar naturligtvis med att repetera tajming, för den rostar så fort...

Sedan är det dags för oss att ta oss an signaler. Vi ska lära hönan att picka på en target, men bara när vi ger signal. Detta kallas stimulus kontroll.

När våra hönor kan picka på targets på signal ska vi gå över till att forma fram beteenden, så kallad shejping. De beteenden vi formar fram ska vi lägga på signal och få på stimulus kontroll.

Om det förra lägret var roligt, så lovar vi dig att detta är ännu skojigare, och otroligt lärorikt för dig som även tränar hund. Det vi lär oss av hönsen kan vi ta med oss till våra fyrfota vänner. Detta blir extra tydligt när vi jobbar med signaler.

Förkunskapskrav: Ha gått hönsläger 1 hos oss, eller motsvarande hos annan utbildningsarrangör.