Vad är det i maten?
Som ni som läser den här bloggen vet så ger vi inte längre våra hundar torrfoder. Vi har sett att hundarna mår mycket bättre om de får färskfoder och en rad små och större problem har försvunnit sedan vi bytte foderstatus för ett par år sedan.
Jag vill samtidigt säga, igen, att jag absolut inte är någon forderexpert, utan att jag tar till mig av den information som jag hittar och som är så objektiv som det någonsin går, vilket inte är lätt när det gäller mat.
Hittar idag ny information som jag tycker är intressant och därför vill sprida vidare.
Nyligen (2010-2015) har man gjort fyra olika studier som visar att kommersiellt foder har innehåll som INTE finns med på listan över ingredienser. (Jag vill samtidigt påpeka att kommersiellt foder även kan innebära färskfoder, dock ej i dessa studier).
I den första studien tittade man på fyra olika märken av torrfoder där huvudproteinkällan skulle vara vilt (venison), förutom vilt skulle två märken även ha protein från kyckling, och ett från ris, men resultatet visade ett annat. 3 av 4 hade även soyaprotein, och 1 hade även nötprotein. Ett av märkena hade texten ”No Soy!” på säcken….
I den andra studien testade man fyra torrfoder som hade texten ”No Soy!” på säcken, samt sju sorter som säljs av veterinär till hundar med sojaallergi. Bland de fyra första märkena fann man soja i 3 av 4, och bland veterinärfodren hittade man låga halter av soya protein i 3 av 7.
I den tredje studien tittade man på elva foder med begränsat antal ingredienser (LIDs) och ett hydroliserat receptbelagt veterinärfoder. Man analyserade fodret med hjälp av DNA och mikroskopisk analys, där man kunde känna igen däggdjur, fisk och fågel. 10 av 12 foder matchade INTE med vad som angavs på innehållsdeklarationen. I dessa hittade man fragment av en till två andra proteinkällor.
I den fjärde studien tittade man på 52 märken, både våtfoder och torrfoder, och gjorde DNA analyser av dessa. 21 av 52 (40%) innehöll proteinkällor som inte var angivna på förpackningen, och i ett av fallen kunde inte ens proteinkällan identifieras. I tre av produkterna fanns inte ett spår av den proteinkälla som maten skulle innehålla. Kyckling var den proteinkälla som fanns i flest foder, utan att det stod något om det på produkten. Det var mer fel i våtfoder (burkmat) än i torrfoder. Man hittade även getprotein i 9 produkter.
Detta är absolut bekymmersam läsning på flera plan. Vad gör man till exempel om man har en allergisk hund och tydligen inte ens kan lita på de svindyra veterinärfodren?
Ha kul tillsammans med din hund!
Natasja
Källa: https://thesciencedog.wordpress.com/2015/01/21/whats-in-your-food-2/
Som hänvisar till forskningen:
Raditic DM, Remillard RL, Tater KC. ELISA testing for common food antigens in four dry dog foods used in dietary elimination trials. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 2010; 95:90-97.
Willis-Mahn C, Remillard R, Tater K. ELISA testing for soy antigens in dry dog foods used in dietary elimination trials. Journal of the American Animal Hospital Association 2014; 50:383-389.
Ricci R, Granato A, Vascellari M, Boscarato M, Palagiano C, Andrighetto I, Diez M, Mutinelli F. Identificatin of undeclared sources of animal origin in canine dry foods used in dietary elimination trials. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 2013; 97:32-38.
Okuma TA, Hellberg RS. Identification of meat species in pet foods using a real-time polymerase chain reaction (PCR) assay. Food Control2015; 50:9-17.
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Catarina » Majs i hundmaten: ”Hur vet man att proteinet inte kommer från fjädrar, hovar…..?”
-
Anna Backman » Funderar du på att bli med hund? Del 5a: ”Hej! När jag läser om korsningar mellan mops och andra raser med samma problem m..”
-
Marianne Frid » Funderar du på att bli med hund? Del 5a: ”Hej! Så intressant och givande att läsa! Vi är en liten familj som längtar eft..”
-
Peter Stenberg » Ge din hund naturlig mat!: ”Hur får man tag på´kontaktinfo om man vill göra illustrationer åt er sida eller ..”
-
Caarina Holmström » Jag borde ha förstått!: ”Härlig läsning! Hoppas också att flera får upp ögonen på vad en hund/katt dagli..”
Kul att ni hittat hit och roligt att ni har valp! Finns inget bättre! Jag vill betona att jag inte är någon expert på foder, utan bara nyfiken och intresserad. Men jag tycker absolut att ni kan fortsätta att ge er valp Musch, som är ett av de färskfoder jag rekommenderar. Lycka till!
//Natasja
Vi har just fått en Tervuren valp, nu 9veckor. Han vill inte gärna äta torrfoder som uppfödaren rekommenderar. Vi provar nu Mush färskfoder för valp och det äter han med god aptit. Är det något du tycker vi kan fortsätta med eller har du något annat förslag på foder till valp.
Vill ju att hunden skall ha den bästa maten.
Hälsning Lena Barchow
Jag vet inte vad du har fått det ifrån. Självklart måste man inte ha försäkring för sin hund för att gå kurs hos oss, men däremot rekommenderar vi alltid att hunden är försäkrad.
Mvh
Natasja