Varför äter hundar gräs?

Detta är en otroligt vanlig fråga, som ofta besvaras med antaganden och myter. Psykologen Stanley Coren bestämde sig för att leta i den vetenskapliga forskningen efter ett svar på denna vanliga fråga och till hans stora förvåning visade det sig att det enbart finnas en studie i frågan, och den publicerades så sent som 2008.

Studien gjordes på University of California, Davis, och publicerades i Applied Animal Behavior Science, och det man studerade var de två vanligaste svaren som brukar ges på denna fråga:

1. Att det beror på att hunden mår illa och att gräset ska hjälpa hunden att kräkas.

2. Att hunden saknar något i maten och måste tillföra något näringsämne.

Först gjordes en studie på 25 hundar, samtliga ägdes av veterinärstudenter. Samtliga hundar åt gräs. Ingen av veterinärstudenterna såg några som helst tecken på att hunden mådde illa innan hen åt gräset, och endast 8% observerade att deras hund regelbundet kräktes efter gräsätandet.

Man gjorde en andra studie. Nu deltog 47 hundar och deras ägare, nu vanliga hundägare som hade tagit sina hundar till University of California Davis djursjukhus. 79% hade sett sina hundar äta gräs, av dessa upplevde 4 hundägare att hunden mått illa innan, och endast 6 hundar hade kräkts efter att de ätit gräs.

Efter dessa två studier bestämde man sig för att även göra en tredje nätbaserad studie, där man samlade ihop användbar information från 1571 hundägare. Här var det 68% som hade observant att deras hundar åt gräs regelbundet, antingen dagligen eller varje vecka. 8% såg tecken på att hunden mådde illa innan hen åt gräs. 22% såg deras hundar kräkas regelbundet efter gräsätandet.

Enligt den här studien var det vanligare att unga hundar åt gräs, än äldre. Man kunde också se en koppling till att de hundar som visade tecken på illamående innan, också i högre grad kräktes efter att de ätit gräs.

Man lyckades inte hitta något som styrkte att viljan att äta gräs hade något med brist i maten att göra.

Forskargruppen konkluderar att det är vanligt att hundar äter gräs, men att detta inte har något med illamående eller näringsbrist att göra. De funderar på om det är en rest kvar av vargens beteende. När man studerat vargspillning har det visat sig att 11-47% av den innehåller gräs. Hos vilda djur har gräset en funktion för kroppen att göra sig av med parasiter, som maskar och nematoder. Forskargruppen menar att trots att de flesta hundar inte har dessa parasiter i den utsträckning som viltlevande vargar har, så kan beteendet finnas kvar.

En annan teori, som däremot inte kommer från forskargruppen, är att hundar helt enkelt tycker att det är gott.

Ha kul tillsammans med din hund,
Natasja

Källa: https://www.psychologytoday.com/blog/canine-corner/201412/why-dogs-eat-grass-myth-debunked

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Inlärning