När ska man hämta valpen?

Men är inte detta en riktigt självklar fråga? Åtta veckor, det säger Svenska Kennelklubben och alla uppfödare som är anslutna dit.

Låt mig upprepa ett av mina idiom:

Hör man något tillräckligt många gånger blir det till sist sant.

När valpen är fyra till tolv veckor genomgår hen den viktigaste perioden i sitt liv. Det är nu hunden verkligen formas. Detta kallas för socialiseringsperioden. Förut kallade man det för den kritiska perioden, just för att lägga vikt vid att den är så viktig, och att det som görs eller inte görs under denna period inte kan göras ogjort.

Om du vill att din hund ska bli en riktigt trygg individ, kan du göra mycket under denna tid för att hjälpa valpen!

Under socialiseringsperioden finns det två veckor då valpen är som allra mest känslig; vid åtta och tolv veckors ålder. Det är då extra viktigt att hunden inte är med om något extraordinärt som kan traumatisera hen.

Kan du tänka dig något mer extraordinärt där det finns risk för trauma än att tas från sin mamma och sina syskon och flytta till ett nytt hem med helt nya individer man ska förhålla sig till? Jag kan det inte. Etologerna Susanne Hetts och Daniel Q. Estep, bägge doktorer i ämnet, menar att det inte är lämpligt att låta valpen byta hem under den åttonde veckan. Eller åka till veterinären för första gången och få en spruta och id- märkas för den delen, och våra valpar får som regel vara med om båda dessa saker just när de är som mest negativt mottagliga.

I USA flyttar valpar som regel vid sju veckors ålder, vilket inte är tillåtet i Sverige, men det är inget som säger att valpen måste flytta vid åtta veckor, bara för att de då tidigast får flytta. Det är med andra ord inga som helst problem att låta valpen bo kvar ytterligare en vecka, och på det viset ge hen en mer rättvis start i livet.

Ja, jag förstår att man inte vill något hellre än att hämta sin valp, och att man ändå har på tok för få valpveckor som det är, och att man inte vill bli av med en enda dag. Men om det är det bästa för hunden?

Det här gäller naturligtvis alla hundraser, men de som är extra känsliga för intryck, till exempel vallhundar bör absolut inte flytta då, vänta till valpen är nio veckor!

Under den tolfte veckan går hunden in i den sista delen av socialiseringsperioden, vilket märks genom ökad rädsla och mindre acceptans för nya saker. Det är med andra ord inte heller en bra vecka för hunden att flytta hemifrån.

Mitt förslag är med andra ord att hämta valpen mellan den 9:e och 11:e veckan.

Ha kul tillsammans med din hund!

Natasja

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Inlärning