Ge din hund naturlig mat!
Anna Hielm-Björkman, DVM, PHD vid Helsinki Universitet i Finland. Har varit med i ett forskningsprojekt kring hund och färsk- och råfoder som startades 2003, och som inom en mycket snart framtid kommer att leda till 3 doktorsavhandlingar och 7 licentiat-avhandlingar, troligtvis under 2014.
Anna bemötte det vetenskapliga arbete som varit på tapeten de senaste månaderna, det vill säga att hundar, till skillnad från vargar, har några gener som möjliggör upptaget av kolhydrater/stärkelse, som i media har presenterats så att det har låtit som om hundar bör äta detta. Visst, det finns en sådan skillnad, säger Anna, men levern saknar i princip alla enzymer som bryter ner kolhydrater. Det är viktigt att fråga sig vad denna skillnad mellan vargar och hundar beror på.
Den studie som genomförts och som nu bearbetas i Finland baseras från första början på hela 6000 hundar och är de första studierna kring färkfoder/rawfood. Det som hon kan säga så här i slutet av forskningsarbetet är att det allra mesta talar för utfodring enligt detta sätt. Om hon skulle se några som helst risker är det att det finns en risk för att det blir för stort upptag av de fettlösliga D- och E-vitaminerna, genom för stort intag av inälvor som lever. Därför bör man inte ge hunden detta mer än 1-2 gånger i veckan. Om en hund får i sig för mycket D- och E-vitamin kan den få ont i magen.
En allvarligare risk är att hundarna får i sig för lite kalcium, vilket är det största problemet hon ser med den här typen av utfodring. Vi som sitter i församlingen är på ett eller annat sätt inblandade i att hjälp folk att ge rätt mat till sina hundar, därför uppmanar hon oss att se till så att hundarna antingen äter ett färskfoder med malda ben i, eller att man är noga med att ge hunden ben varje vecka. Om vi är osäkra på att någon hund faktiskt inte får i sig de ben som är så viktiga, så ska vi poängtera detta mycket noga och se till så att hundägaren ger hunden mat med ben i. Anledningen till att detta är så allvarligt är att om det blivit en skada på grund av detta, så är det omöjligt att rätta till.
En vanlig myt som hon vill avfärda är att hundar får salmonella av denna utfodringsmodell. "Hundar får inte salmonella", hävdar hon bestämt. Och skulle det vara så att det gick att få det, så menar hon att det är ett mycket litet bekymmer. I USA får 1,4 miljonerav landets 270 miljoner invånare salomonella varje år, av dessa dör 400 personer. En siffra som kan tyckas hög, men den ska jämföras med att det årligen dör 36.000 människor av influensa. De som dör i salmonella är dessutom antingen sjuka i AIDS, nyfödda eller riktigt gamla, det vill säga de har samtliga ett mycket dåligt immunsystem.
Precis som när det gäller torrfoder är naturligtvis kvaliteten på olika färskfoder/rawfood olika, men det är lättare att sätta sig in i detta än i torrfoderdjungeln, eftersom dessa produkter innehåller få ingredienser och inte är tillagad. Det är betydligt enklare att veta vad man får. Det går till exempel mycket bra att använda sig av sina egna sinnen för att se vad man stoppar i hunden. Hur luktar maten? I princip ska den inte lukta på annat sätt än om det är kött som du lagar till dig själv. Det ska vara en fräsch lukt, och inte lukta minsta lilla ruttet. Det ska heller inte vara något spannmål tillsatt, utan det ska vara en ren köttprodukt.
Ett bra färskfoder strävar efter att vara naturlig föda, det vill säga rått kött och råa ben. Enligt vissa producenter bör man tillsätta grönsaker, enligt andra inte. De som tillsätter grönsaker gör det för vitaminernas skull (Musch Barf, Jipotimas). De som tillsätter viaminer gör det antagligen för att det då får kallas helfoder (Vom og Hundemat). De som varken har vitaminer eller grönsaker menar att hunden får i sig det den behöver enbart genom kött och ben (Sund Hundmat).
Dessa färskfoder/rawfood företag jobbar efter att hundens kropp visar att den är en köttätare. Trots att hunden bott tillsammans med oss människor under lång tid, så är den mer eller mindre fortfarande en varg rent fysiologiskt. Evolutionen går långsamt och egentligen är dessa cirka 15.000 år av samlevnad en mycket kort period rent evolutionärt. Skillnaden mellan en varg och en hund är att tänderna och hjärnan blivit mindre, förutom den lilla enzymskillnad som togs upp i början av artikeln). Hunden har, precis som vargen, inga malande tänder, utan de ska skära. Käken kan också enbart gå upp och ner, inte i sidled som gräsätande djurs käkar gör. På grund av tänder och käkar så kan hundar alltså äta och tillgodogöra sig gräs. Det kommer ut i helt osmält form i andra änden. Varför äter då hunden gräs? Troligtvis för att rensa tarmen ("Plant eating in dogs" Sueda 2007).
Hundens magsäck är stor, av en så kallad depåmodell. Det innebär att hunden ska äta mycket på en gång. Hunden kan få i sig häpnadsväckande 10% av sin kroppsvikt på en enda måltid.
Hundens tarmar är å andra sidan korta, vilket också tyder på att de är skapta för att äta kött och ben, inte grönsaker.
Färskfoder/rawfood bygger på att rått är naturligt och att kokta ben är farligt. När maten hettas upp i över 42 grader förstörs viktiga enzymer. Kokta ben blir dessutom hårdare än vad de råa är. Om du har ett rått ben och ett kokt ben och krossar dem kommer du se att de råa benet blir till bitar, medan det kokta benet blir till stickor. Det är alltså tillagade ben som är skadliga, eftersom de blir vassa.
Snabbkurs i BARF:
- Varje vecka växla mellan minst tre djurarter.
- 60% av utfodringen ska bestå av köttiga ben, tex kycklingvinge, grisfot etc.
- Resten ska vara kött, organ, fisk Organ ska ges 1-2 gånger i veckan, inte mer på grund av fettlösliga vitaminer.
- Ge lite råa grönsaker.
Om man inte vill tänka själv och ha eget ansvar för vad hunden får i sig när man BARFar så kan man välja ett färdigt alternativ som har gjort tankearbetet åt dig. Vissa av alternativen har många olika varierade produkter och färdiga måltider som gör det lätt för dig.
De tio avhandlingarna som är på gång inom ämnet hund och färskfoder/rawfood kommer att publiceras inom ett år, samtliga vid Helsingfors Universitet. Vi ser med spänning fram emot detta.
Källa: Föreläsning med leg.vet Anna Hielm-Björkman, Stockholm 13 februari
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Peter Stenberg » Ge din hund naturlig mat!: ”Hur får man tag på´kontaktinfo om man vill göra illustrationer åt er sida eller ..”
-
Caarina Holmström » Jag borde ha förstått!: ”Härlig läsning! Hoppas också att flera får upp ögonen på vad en hund/katt dagli..”
-
Natasja Ravenklint » Ge din hund naturlig mat!: ”Hej Mary! Så kul! Jag vill däremot säga att jag på inga sätt är någon foderexper..”
-
Mary Wright » Ge din hund naturlig mat!: ”Hej Anna! Jag är helt inne på din linje och har fodrat på detta sätt i 12 år. Ky..”
-
Natasja Ravenklint » Ge din hund naturlig mat!: ”Hej! Det bästa är att du söker på Anna Hielm-Björkman och hör med henne. Lycka ..”
glada hälsningar
Peter
Så kul!
Jag vill däremot säga att jag på inga sätt är någon foderexpert. Jag har bloggat om det en del, eftersom jag tycker att det är intressant och märkte att mina hundar mådde bättre när jag bytte bort torrfodret.
Så jag får hänvisa dig vidare till någon som faktiskt är expert med den typen av frågor du har.
Jag kommer gärna och föreläser, men då inte om foder :-) Som sagt var, jag är absolut ingen expert, utan bara en nyfiken amatör som bloggade medan jag försökte lära mig mer.
Mvh
Natasja
Jag är helt inne på din linje och har fodrat på detta sätt i 12 år. Kycklingnackar & "halsben" från nöt är det viktigaste. Min slaktare har lärt sig efter mitt behov, att såga halsben (köttiga) i lagom bitar (ca 12 cm långa knölar. Ca 50% äter hunden upp, resten blir en mindre klump som till slut är färdig och de bryr sig inte om den. Mina hundar får i regel ett ben/dag.
Fina tänder så klart.
Kycklingnacke typ 15-20/månad.
Torkat äggskal mortlat en tsk typ varannan dag.
Vom, lamm (inälvor & lunga/kött), färs på oxhjärta/kindkött, revben från lamm mm. De ääter upp hela. Äggula, gröt på kirs, krossat korn (bara typ 5-10% av kosten max.
Torkar och gör grönt pulver av nässlor/kirskål/grönkål. De får ca 1 tsk/dag.
Nyponpulver samma
Laktosfri yogurt ca 1 msk var 3:e dag.
Rå tinad strömming ibland som protein.
Cocosolja för Omega 3 & 6.
Min fråga: Nu är min tik dräktig (första gången för mig).
Har du tips på hur jag anpassar hennes kost (4:e veckan) och hur jag startar valparna på rå kost fram till 8 veckor och vidare?
Jag är intresserad av att ha föreläsare i min hundhall om det kan vara av intresse för dig!
MVH
Mary Wright
Det bästa är att du söker på Anna Hielm-Björkman och hör med henne.
Lycka till!
Mvh
Natasja
Jag är absolut inte någon expert på foder. Jag är bara intresserad och har märkt stor skillnad på mina hundar sedan jag övergick till färskfoder typ Vom og Hundemat och Musch.
Vad Anna Hielm-Björkman beskrev var det dock väldigt viktigt att se till att den växande hunden fick i sig tillräckligt med kalk. Vad det innebär exakt har jag däremot ingen aning om.
När jag har växande hund är jag extremt noga att ge hunden den mat som är avsedd för växande valpar. Nu ger jag Musch Vaisto Puppy.
Jag har skrivit det flera gånger i bloggen, men skriver det alltså igen. Jag är absolut ingen foderexpert, utan bara väldigt intresserad och skriver om sådant som jag lär mig när jag läser och får reda på nya uppgifter.
Foder är ett väldigt svårt ämne. Det verkar i ärlighetens namn vara helt omöjligt att få reda på några som helst uppgifter som är helt neutrala.
Men i en forskning jag hörde om på radio förra veckan, om katter, var att om man gav dom torrfoder ökade risken för diabetes väldig och att man trodde att det berodde på mängden kolhydrater i dessa foder.
Jag tror inte att man ska ge något köttätande djur, oavsett om det är en vanlig carnivore (som hunden) eller en strikt carnivore (som katten) spannmål (rikt på kolhydrater).
Jag rekommenderar dig att vända dig till Musch eller Vom og hundemat för att ställa frågan även där. Skriv gärna de svar du får här :-)
Lycka till i ditt letande på svar.
Natasja
av för mycket eller för lite kalk?
"Köttiga ben" är ett begrepp. Det innebär inte att man ger hunden ben, utan tex nacke som innehåller ben, men en hel mängd kött.
Jag tror inte heller att hunden vare sig är vegetarian eller "benätare" (vad det nu är).
Mvh
Natasja
Ben är bra kalciumkälla, men behövs inte mer än 1g per hundens kilovikt/dag, att fylla kalciumbehovet.
Jag vet tyvärr inte. Har inte hört mer om detta sedan jag skrev inlägget. Jag väntar också med spänning på att de ska publiceras. Jag har varit på väg flera gånger att försöka ta reda på det, så om du hinner med det innan jag gör det, så får du gärna skriva det här :-)
Mvh
Natasja