Skrovmålet - ett naturligt sätt att äta
Vi fortsätter att förkovra oss när det gäller mat. Något som vi har märkt sedan vi började med färskfoder är att våra hundar är ännu mer matfixerade än vad de var tidigare. Vi har då fått för oss att hundarna är hungriga, trots att vi ger dem mer man än vad de egentligen ska ha, därför började vi ta reda på vad detta kunde bero på och hittade intressant information om hundarnas magar som förklarar varför det är på det viset, och hur man bör göra istället.
En hunds mage är elastisk, ungefär som ett dragspel. En hund kan få plats med så mycket mat som 10% av sin kroppsvikt i denna så kallade depåmage. Det handlar naturligtvis om att hunden ska kunna äta så mycket som möjligt medan det finns tillgång till mat. En varg kan äta upp till 20% av sin kroppsvikt vid en måltid, så där ligger hunden i lä.
Magsäcken är full av små körtlar som producerar matsmältningsenzymer. Körtlarna börjar jobba först när de kommer i kontakt med mat, eftersom hundens mage är av dragspelstyp innebär det däremot att de flesta av körtlarna inte kommer i kontakt med mat och därför inte aktiveras, om inte magsäcken fylls helt och hållet.
Hundens matsmältningssystem blir alltså mer effektivt om hunden får en större måltid, vilket innebär att en hund som enbart får ett stort mål mat om dagen behöver äta 20-30% mindre än en hund som äter flera gånger om dagen. En vuxen hund som äter på detta sätt ska ha två fastedagar per vecka. Det kan låta grymt, men då har vi våra människomagar i fokus. Hundens mage fungerar på ett annat sätt och har behov av att få arbeta ordentligt, det vill säga genom en stor måltid, och att få vila genom fasta.
Det går inte att plötsligt ge hunden en så stor måltid, utan för att börja ge på detta naturliga sätt är det viktigt att man successivt trappar upp den ena måltiden, så att den blir allt större, och minskar den andra. Denna övergång ska ta tre till sex månader att genomföra. Därefter har man en hund som klarar den stora måltiden, och som med största sannolikhet själv kommer att reglera när det är dags för fasta.
Vi ska nu börja ge mer mat vid frukost för att gradvis plocka bort kvällsmålet, så berättar vi om så där 3-6 månader vad vi märker för skillnad på våra hundar.
Källa: Mogens Eliasen, k9joy.com
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Anna Backman » Funderar du på att bli med hund? Del 5a: ”Hej! När jag läser om korsningar mellan mops och andra raser med samma problem m..”
-
Marianne Frid » Funderar du på att bli med hund? Del 5a: ”Hej! Så intressant och givande att läsa! Vi är en liten familj som längtar eft..”
-
Peter Stenberg » Ge din hund naturlig mat!: ”Hur får man tag på´kontaktinfo om man vill göra illustrationer åt er sida eller ..”
-
Caarina Holmström » Jag borde ha förstått!: ”Härlig läsning! Hoppas också att flera får upp ögonen på vad en hund/katt dagli..”
-
Natasja Ravenklint » Ge din hund naturlig mat!: ”Hej Mary! Så kul! Jag vill däremot säga att jag på inga sätt är någon foderexper..”
Jag har också konstaterat att det blir boxrarna som får vara med på detta experiment, eftersom de är smala och det faktiskt inte gör något om de inte självreglerar... :-)
Håller med om att det inte borde vara okej att hålla en hund överviktig, tror egentligen inte det heller är okej om man tolkar lagen korrekt.
Nu ska vi börja öka fodermängden och se om de börjar självreglera - känns dock inte så troligt just nu :-)
Jag oroar mig inte för att det skulle vara olagligt. Om hunden självreglerar är det ju hunden själv som väljer att ta sina fastedagar. Just nu kan jag ju säga att de INTE skulle göra det, men jag vet många hundar som gör det helt av sig själva, dvs de tackar nej till mat när de blir bjudna.
Har svårt att se hur det skulle kunna vara ett lagbrott, och håller med Evelina om att det då verkar klart mycket värre att ge hundarna dålig mat eller att se till så att de blir överviktiga. Det senare borde verkligen vara ett lagbrott. Det är hemskt att se att fler och fler hundar drabbas av detta problem, som är så onödigt.
Jag har ju lärt mig att det är viktigt att läsa innehållsförteckningen, titta gärna på äldre blogginlägg...
Obs! Jag är absolut inte någon foderexpert, utan håller just nu på och lär mig och delar mina tankar och funderingar kring detta i denna blogg.
Anpassat foder för hundar som har lätt för att gå upp i vikt (som dom ofta gör vid ster.) gör att dom får äta lika mängd som innan och får mer mättnadkänsla än när man endast minskar mängden.
Natasja: Jag förstår att många tycker om färskfodret!
Men; då ni inte vet om hundarna är hungriga nu eller matfixerade och varken Doggy P eller Nordic verkar vara särskilt bra foder för era hundar (om man ska gå på hunger/övervikt/undervikt som du skrev) så börjar man faktiskt fundera..
Hoppas iaf att det fodret ni kör nu är bättre och att dom inte går hungriga(!) och att det fungerar för er! Ska bli väldigt intressant att se det positiva/negativa resultatet om några månader, hoppas på ett positivt svar.
Så läste jag lagen om hundar och katter och inser att det faktiskt är olagligt (som jag tolkar det iaf) att låta hunden fasta en hel dag. Det står i lagen att hundar och katter ska ges mat dagligen. Och dagligen innebär ju att det inte är tillåtet att låta bli att ge foder på en hel dag (om det inte finns veterinära anledningar). Värt att tänka på....
http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/Sv/djur-och-natur/djurskydd/Pages/Hundar_och_katter.aspx
Färskfoder är garanterat bättre än torrfoder. Det finns flera att välja på. Jag tror mest på Vom og Hundemat eller Sund Hundmat, rena köttprodukter. Men det finns som sagt var andra också, som är billigare i prisklass. Nordic har du utanför Tomelilla, trots att våra fick mycket av det så gick de ner i vikt. Det våra har gått upp mest av var doggy professional, då var de riktigt tjocka ett tag, och har aldrig bajsat så mycket.
Hungerkänslan kan jag dessvärre inte svara på. Jag vet inte om de är hungriga nu, eller om de bara är fixerade för att de tycker så mycket om maten. Men vi hoppas att det nya fodersättet kommer att hjälpa dem med det hela... :-)
Kram